Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Haflingi

Marmagassága: 140-148 cm

Elegáns, harmonikus kisló. Feje nemes, száraz, a ló nagyságával arányos. Szeme nagy, kifejezésteljes és előre irányuló. Orrlyukai tágak. Nyaka középhosszú, a fej felé haladva elvékonyuló. A hát középhosszú, jól izmolt, a mozgás lendületét kell követnie. A fajta kifejlett kori méreteit 6 éves korban éri el. Színe a világos sárgától a szénasárgáig terjed.

Dél-Tirol alpesi farmjairól származik. A terület őshonos, kistermetű lovai képezték a fajta alapját, amelyek a tiroli paraszt hegyi málhás lovaként végezték mindennapi munkájukat. A törököktől zsákmányolt arab lovak is részt vettek a fajta kialakulásában. Tudatos tenyésztése az 1800-as évek utolsó negyedében indult el Dél-Tirolban. 1976-tól alakult meg a Haflingi Lovat Tenyésztők Világszövetsége. A fajta legjelentősebb tenyésztő szervezete a Haflingi Lovat Tenyésztők Szövetsége. Székhelye a Tirolban fekvő Ebbs.

A vele való bánásmód nem igényel nagyfokú szakképzettséget. A világ szinte minden országában való elterjedtségét annak köszönheti a fajta, hogy közkedvelt szabadidő lóvá vált. Jellemző rá a kisebb mértékű akciós mozgás. Különösen vágta jármódban várják el tőle az egyidejűleg felfelé és előrefelé irányuló lábelőrevitelt. A fajta további fontos értékmérő tulajdonsága a kiegyensúlyozottság, a hosszú élettartam és a termékenység. Könnyen honosodik, jó hústartó, fáradhatatlan és ellenállóképes.

A Haflingi fajta négy földrészen, a világ 17 országában megtalálható. Ezekben 22 tenyésztőszervezete működik, összesen mintegy 250000 haflingi lovat regisztrálva.