Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fríz

Marmagassága: 155-160 cm

Feje nemes, száraz. Szemei nagyok, kifejezők, fülei kicsik. Nyaka izmos, magasan illesztett. Sörénye sűrű, hullámos. Háta rövid, egyenes. Fara izmos, enyhén csapott, farka alacsony tűzésű, dús. Lábai rövidek, erősek, jellemzőek a selymes bokaszőrök. Küllemük rámás, de nem túl nehéz testsúllyal. A színe fekete. Mozgása energikus, elegáns, akciós. Hátas- és kocsilóként elterjedt. Energikus, jó természetű, kiegyensúlyozott, egy kicsit érzékeny lelkű ló.

A fajta keletkezése a római uralom idejére tehető. Az angliai Hadrianus falánál szolgáló fríz katonák már ezt a fajtát lovagolták. Ezek a lovak lehettek a shire fajta ősei is. A fríz lovakat pár száz évvel később spanyol lovakkal keresztezték. Az andalúzok hatása a mai frízeken is jól látható. Az általunk ismert fajta születése a XVI. és XVII. század idejére tehető. A XVI-XVII. században lovak tenyésztését elhanyagolták, majdnem a feledés homályába vesztek. Fennmaradásukat csak a holland ügetőversenyeknek köszönhetjük, amelyeket gyorsaságuk révén gyakran megnyertek. A XIX. század elején számuk ismét lecsökkent, a kihalás veszélye fenyegette a fajtát. Szerencsére a hollandok nemzeti jelképnek kezdtek el tekinteni rá, és így az új évezredben e rendkívül szép lovak jövője biztosítottnak látszik.

A fríz, igen sokoldalú fajta. Jól szerepelnek a fogathajtásban, díjlovaglásban. Ideális partner a tereplovaglásokhoz. Minden esetben megőrzik nyugalmukat és az alacsonyabb terepakadályok sem jelentenek számukra gondot.