Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ARAB FAJTACSOPORT

Származása

E fajtacsoport magában foglalja az arab telivér, a shagya arab, a shagya arab fajta, az anglóarab és az arab félvér lovat.
Az arab telivér az a ló, amely szerepel bármely, a WAHO által elfogadottnak nyilvánított arab telivér törzskönyvben vagy nyilvántartásban, illetve ezeknek a lovaknak az ivadékai.
A shagya arab a magyar és osztrák ménesek, Bábolna és Radautz "arab fajtájának" nemzetközi alapon fajtatiszta tenyésztésben, - vagyis a nemzeti tenyésztő egyesületek zárt törzskönyveivel - történő továbbfejlesztése.
A shagya arab fajtába tartoznak azok a lovak, amelyek negyedik ősi sorában található 16 ős közül 14 elismert shagya arab vagy elismert arab telivér. A ló a szélső anyai oldalon nem vezethető vissza Bábolna és Radautcz ménesében létrejött kancacsaládokra. A ló 5 ősös származási lapján nem lehet ismeretlen és a 14 elismert arab ős közül legalább 7 lónak shagya arabnak kell lenni.
Arab félvérként ismeri el az Egyesület mindazokat a lovakat, amelyek 4 ősi sorában a 16 ős közül 8 megtalálható valamely elismert arab telivér vagy Shagya arab méneskönyvben.
Angló-arabként bélyegezhetők azok a mének és kancák, amelyek negyedik ősi sorában a 16 ős közül tíz arab telivér, arab, shagya arab, angol telivér, vagy anglóarab található. A 16 ős között ismeretlen származású egyed nem fordulhat elő. Az arab és angol telivér génhányadnak külön-külön mindenkor legalább 12,5 %-ot kell kitennie.

Külleme

Igen száraz, harmonikus fej, széles homlokkal, nagy sötét, egymástól távol ülő kifejező szemekkel, kicsi, figyelmet sugárzó fülekkel. Homorú vagy egyenes orrhát, elasztikus mozgékony, élénken négyzet alakot öltő orrnyílások. Ívelt, magasan illesztett nyak, feszes hát, gyakran egyenes far, magasan tűzött és hordott farok. Többnyire szabályos állás, hegyfaltipró illetve franciás lábállás, rosszul illesztett szárak gyakran előfordulnak. Meredek lapocka, meredek csüdök szintén előfordulnak. Mellkasa inkább dongás, mint mély.
A shagya arab tömegesebb, inkább "félvéres" benyomást kelt, ennek ellenére nemes küllemét nem veszítheti el.

Bottal mért marmagassága		149-160  cm

Szalaggal mért marmagassága		158-172  cm

Övmérete				170-185  cm

Szárkörmérete			  	 18-20,5 cm

Értékmérő tulajdonságai, felhasználása

A fajtacsoport (az arab félvért kivéve) rendkívül egységesen örökít. Ez több száz éves fajtatiszta tenyésztésének következménye. Kitűnő regenerátor, amikor egységes örökítésű, küllemi egyedek előállítása az igény. Mindent átütő örökítő erejét csak acélossága, kitartása, igénytelensége, temperamentuma múlja felül. Megjelenésében minden lófajták legnemesebbike.
A nem teljesítménysportokban univerzálisan használható fajta. A távlovagló sportágban kiemelkedőt tud nyújtani. Az ugrósportban kiemelkedő képességet örökítők is előfordultak a fajtacsoportban (Ramzes, Gazal VII, Bajar).
A legelterjedtebb, hobby célból tartott lófajta.